Framställd enligt Champagne-metoden
Ruida Domo Cava är gjord enligt den så kallade traditionella metoden där man först framställer ett stilla vitt vin och sedan låter det jäsa en andra gång i sin egen flaska i 12 månader. Med tiden utvecklas små eleganta bubblor och djup i smaken. Varje dag under detta år snurras varje flaska ett kvarts varv samtidigt som man sakta vinklar den med halsen nedåt för att få ner jästfällningen i flaskhalsen. Slutligen fryser man ned flaskhalsen varpå jästfällningen skjuts ut innan man sätter på den slutgiltiga korken. Det är imponerande att tänka på det skickliga hantverket som krävs för att skapa denna högkvalitativa Cava, som endast kostar 89 kronor!
Vad är Brut Nature?
Likt många andra vintermer härstammar brut nature från franskan. Brut betyder ursprungligen ”rå” men har med tiden kommit att associeras med att indikera att vinet är torrt. Nature betyder inte helt oväntat ”naturlig”. Brut Nature kan därför översättas till ”naturligt torr” då tillsatsen, av socker, s.k. dosage, är antingen obefintlig eller mycket låg, max 3 g socker per liter.
Lokala druvsorter
Ruida Domo görs på de lokala druvsorterna Parellada och Macabeo. Macabeo ger förutom en frisk syra också toner av äpple, citron och stenfrukt medan Parellada bidrar med finess och blommighet. Resultatet blir en komplex mix av citrusfrukter, gröna äpplen och vita blommor. Eftersom vinet görs på enbart gröna druvor är den också betecknad som en Blanc de Blancs.
Lika bra som välkomstbubbel som till stora festen
Då vinet är friskt som en fjällbäck passar det ypperligt som en aptitretare innan middagen eller som sällskapsbubbel till den stora festen. Matmässigt är skaldjursrätter så som Toast Skagen klockrent med detta vin.