Recept
Fikon, honung och bakad yoghurt
Rostad spetskål med kaviargrädde, körvel och inlagd rödlök
Helrostad rotselleri med valnöts- och ädelostsås och rosésallad
Saffranskladdkaka
Pasta Spaghetti med blandad skogssvamp och pecorino
Spaghetti all'Aragosta (hummer)
Spaghetti med hummer, schalottenlök, vitt vin och olivolja i härlig smakkombination.
Rostad pumpasoppa
En värmande soppa på som passar utmärkt ruggiga höstkvällar och kalla vinterdagar. Matcha med ett mjukt och bärigt rött vin, exempelvis Piccini Chianti.
Tagliatelle med svamp och tryffel
En klassisk italiensk pastarätt. Får du inte tag i färsk tryffel, så går det lika bra med tryffelolja eller tryffelsalt. Kombinera med ett kryddigt och mustigt, rött vin - exempelvis Poggio Teo Valiano Chianti Classico.
Club steak med sparrisbroccoli och cannellinipuré
Grilla köttet om vädret tillåter, annars funkar det minst lika bra med stekpanna.
Bulgursallad med grillad kyckling, nektarin och dillyoghurt
En riktigt fräsch sallad med grillad kyckling, som kan utgöra det matiga alternativet på din buffé. Recept och foto: Simon Bajada.
Grillade räkor med röd coleslaw
Grillade räkor på spett gör definitivt succé på vilket buffébord som helst. Räkorna kan även stekas om du inte äger en grill. Recept och foto: Simon Bajada.
Endive med sill, äggröra och inlagd rödlök
En toppeninledning på en härlig middag eller ett bra bufféalternativ. Recept och foto: Simon Bajada.
Högrevsbolognese med Mezze Maniche
En äkta bolognese ska koka länge! Köttet ska bli riktigt mört och falla isär. Helst ska bolognesen göras på högrev och plommontomat.
Grillad entrecôte med krämig dressing på rostad vitlök
En klassisk grillad entrecôte som serveras med ugnsrostad potatis, en krämig dressing på rostad vitlök och ett glas sammetslen Barbera.
Hel grillad kyckling med färska örter
Att grilla en hel kyckling på grillen tar sin tid, men är värt varenda minuts väntan. Krydda med olivolja, citron, vitlök och rosmarin. Servera med grillade grönsaker.
Olivpanerad torsk med blomkålspuré
Panerad torsk med härlig sälta från olivcremé. Servera med blomkålspuré och långbakade tomater.
Grillad kotlettrad med sardeller, vitlök och citron
En blandning av klassiska italienska smaker som sardeller, vitlök, citron och rosmarin med skivad, grillad kotlettrad.
Flankstek med ramslökspesto, kikärtor och fetaoströra
Välj om du steker eller grillar flanksteken. Smaklökarna kommer sjunga gospel vilket som. Recept och foto: Simon Bajada.
Rostad spetskål, morotspuré, solrosfrön och salvia
Kör spetskålen i stekpanna eller på grillen. Du väljer, gott blir det i alla fall! Recept och foto: Simon Bajada.
Rosésallad med kräftröra
En lika god som vacker rätt, där koppar av rosésallad fylls med kräftröra. Recept och foto: Simon Bajada.
Sparris med pocherat ägg, löjrom och crème fraiche
Kombinera vårens primörer, i detta fall sparris, med ett friskt och fruktigt vin. Recept och foto: Simon Bajada.
Ryggbiff med jordärtskockspuré
Matcha din ryggbiff med en mustig rödvinssås, en härlig jordärtskockspuré och ett glas smakrikt rött vin.
Boeuf bourguignon
En fransk klassiker. Smakrik köttgryta med högrev, sidfläsk och såklart rött vin.
Pasta all’Arrabbiata
Pasta all’Arrabbiata är en klassisk italiensk pasta. Gå gärna lite lugnt fram med chilin så att inte hettan tar över, låt hellre sötman från dess frukt lyfta maten tillsammans med persilja och riven parmesan på toppen.
Lakritspavlova med lemoncurd och bär
Avsluta middagen med denna magiska dessert.
Tournedos Rossini
En varmrätt som får vilken middag eller högtid att lyfta till nya höjder.
Renkalv med morotspuré och skysås
Att vilt och Barolo går perfekt ihop är sen gammalt och det är detta recept ett utmärkt exempel på.
Receptet är framtaget av Livets Goda Vinet & Maten.
Köttbullar med potatismos, pressgurka och lingon
Tänk på att råvarorna är A och O när du rullar dina köttbullar. Med klassiska tillbehör som potatismos, pressgurka och rårörda lingon är rätten svensk husmanskost personifierad. Ska du ha köttbullarna på julbordet kan du skippa tillbehören och satsa på andra julklassiker såsom Janssons frestelse.
Tagliata på hjort- eller oxfilé med grön polentakaka och svamp
Gå Italien hela vägen. En lyxigare rätt med hjort- eller oxfilé som matchas med Kungen av vin, en klassisk Barolo.
Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.
Klassisk kalops
Blir det mer klassiskt husman än kalops? Med lika klassiska tillbehör som kokt potatis och inlagda rödbetor. Matcha med ett kryddigt vin, gärna från Côtes-du-Rhône.
Vildsvinsgryta med svamp
En smakrik gryta på vildsvin. Perfekt till hösten!
Biff Rydberg
En riktig klassiker och lyxigare variant av pyttipanna. Passar till ett fruktigt och smakrikt rött vin.
Orecchiette med svamp, pancetta, gröna bönor och hasselnötsströssel
En italiensk pastarätt som passar bra till ett vin på druvan Nebbiolo.
Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.
Risotto di zucca, funghi trifolati e tartufo
En italiensk specialitet som tillsammans med skogens guld, kantareller, tryffel och pumpa blir en perfekt hösträtt. Passar bra till Barbera eller Barolo.
Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.
Soppa med trattkantarell
En gräddig soppa med en av skogens klassiska råvaror, trattkantareller. Avgör själv om du använder färska eller torkade.
Spenat- och ricottafylld tortellini med tellicherrykorv, brysselkål och parmesan
En utmärkt vardagsrätt. God, smakrik och lättlagad. Receptet är framtaget i samarbete med Livets Goda Vinet & Maten.
Färska bär marinerade i rosébalsamvinäger med mascarponekräm
Färska bär i marinad av rosébalsamvinäger som serveras med en söt mascarponekräm. Perfekta att förbereda och servera på en buffé eller för att avrunda en härlig middag.
Pappardelle med ragu på svensk rapsgris
Ragu är en klassisk italiensk maträtt. Receptet är framtaget i samarbete med Livets Goda Vinet & Maten.
Steak Salad
Steak Salad är en klassiker som passar utmärkt till Pinot Noir. För bästa smak - välj ekologiskt kött! PS. Man får ha bearnaisesås till köttet om man vill.
Laxburgare
Ett enkelt recept på supergoda laxburgare med dill och citron. Matcha med fördel till vinerna längre ner.
Wienerschnitzel med österrikisk potatissallad
Välj själv om du vill göra din wienerschnitzel på kalv, fläsk eller kalkon. Oavsett kommer arbetsinsatsen att löna sig när du smakar njuter av dina nyfriterade schnitzlar.
Aioli
Aioli är en härlig vitlökssmakande sås med majonnäsbas som passar till många maträtter. Prova till skaldjur, grillat kött, grillad fisk eller en klick i fiskgrytan.
Parmesanostpaj
Smakrik parmesanostpaj som passar bra som tillbehör på till exempel kräftskivan. Går även utmärkt att servera som huvudrätt till en härlig sallad.
Grillad rotselleri med citron-gräddfil och svensk sommarpesto
Detta recept tar några timmar att göra då rotsellerin ska grillas tills den är helt bränd. Tiden det tar beror på storleken på rotsellerin och hur varmt det är i grillen.
Portobello-pizza med chèvre, pesto, ruccola och körsbärstomater
Grilla vegetariskt i sommar. Portobello, kallas även kastanjechampinjon, och är perfekt att grilla. Kombinera enligt nedan och du har en vinnande kombination och smakupplevelse.
Rostad blomkålssoppa med tryffelolja
Lyft din grönsakssoppa från vardag till fest genom att rosta grönsakerna i ugnen och toppa med tryffelolja och vackra örter. Så enkelt men så raffinerat gott!
Kycklingspett med bönratatouille och mozzarella
Grillsäsong! Släng ett par örtmarinerade kycklingspett på grillen och servera med ratatouille och mozzarella.
Pasta Tagliatelle Mezzanelle med vit och grön sparris
Säsongen för sparris är här, alltså kring maj månad. Då passar detta recept på citron- och persiljedoftande pasta med vit och grön sparris perfekt..
Råraka på rotselleri med laxtartar
Förvandla den klassiska rårakan genom att ersätta potatisen med smakrik, nötig rotselleri och du får en spännande förrätt eller lyxig lunchrätt för en billig peng. Löjrom i all ära men en frisk, krispig laxtartar är ett minst lika gott alternativ!
Rödvinsglacerat lammrack med ugnsbakade grönsaker
För att komponera en härlig trerätters middag rekommenderar vi även Carpaccio på rökt tonfisk med lime och parmesan (4 pers) till förrätt och till efterrätt en Zabaioneparfait med rostad cocos och rårörda bär (4 pers).
Lammstek med klassisk potatisgratäng
Lammstek med klassisk potatisgratäng och haricot verts. Perfekt till påsk och vårens högtider.
Mezze Maniche med bolognese av högrev
En äkta bolognese ska koka länge och gärna göras på högrev och plommontomat. Låt det koka länge, köttet ska bli riktigt mört och falla isär.
Fiskburgare med ärtstomp och lyxiga campingchips
Bohuslänsk Surf and Turf-burgare
Jonas Cramby gör Surf and Turf-burgare på Käringön i Bohuslän.
Gotländsk lammburgare
Jonas Cramby gör lammburgare på Gotland.
Sörmländsk vildsvinsburgare
Jonas Cramby gör vildsvinsburgare i Sörmland.
Jämtländsk björnburgare
Jonas Cramby åker till Jämtland och gör björnburgare.
Lammfärsbiffar med bönor och olivcrème
Lammfärsbiffar smaksatta med salvia och timjan som serveras med cannellinibönor och en färdig olivcreme.
Makrill med citron och fänkål
Turrón - Spansk nougat
Ananasgranité med rosépeppar och saltrostad mandel
Chèvre- och lökmarmeladsfyllt filodegsknyte
Krabbsallad med Karljohansvamp och mandelpotatis
Zucchinisoppa med olivpizza
Pappardelle med salsiccia och bönor
Tomat- och mozzarellasallad
Färsk bönsallad med körsbärstomater och sardelldressing
Liten råbiff med kapris och vaktelägg
Zabaionegratinerade färska bär
Tiramisu
Pasta Vongole
Spaghetti med musslor, vitlök och chili är en riktig klassiker från det italienska köket.
Carpaccio classico
Parmaskinka, fylld med citron- och rucolacrème
Spaghetti alla puttanesca
Snabba grytan med Salsicciakorv
Vita bönor med basilika och tomat
Bruschetta med bönsallad
Bruschetta med tomater
Choklad- och myntaglass med apelsinmarinerade jordgubbar
Grillade grönsaker i paket
Italiensk påskpaj (Torta Pasqualina)
Lammlägg i Barolo
Kokt kalvkött med grön sås
Ripa med blåbärssås och sockerbrynt brysselkål
Sparrissoppa med Rotari
Kronärtskockscanelloni med parmaskinka och vitlöksbrynta champinjoner
Ljummen mandelkaka med hallon och vaniljmascarpone
Bakade tomater med pecorino
Fikonpaj med getost och honung
Aprikos- och pinjenötschutney
En aprikos och pinjenötschutney passar utmärkt till grillade skaldjur eller fisk, men även till grillat lamm på t.ex. spett med curryris.