”BIOLOGISK MÅNGFALD ÄR EN FÖRUTSÄTTNING FÖR BALANSEN MELLAN NATUR OCH KULTUR.” – Steffen Christmann
Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat sig främst på torra Rieslingviner och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamiskt. Vinerna chaptaliseras aldrig och får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst, de utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.
Steffen har 25 års erfarenhet och är grundstenen i familjevineriet. Idag jobbar även dottern Sophie på vingården och är ansvarig vinmakare för de röda vinerna sedan 2018. Sophie har bidragit till en ny tanke och energi bakom Christmann och kommit med idéer från hennes erfarenheter i vingårdar ute i världen. De två förenar ett gemensamt mål, nämligen att skapa traditionellt producerade viner som smakar som Christmann och sitt ursprung i Pfalz.
Efter mer än 16 år av organisk och biodynamisk odling är deras vingårdar fulla av liv och rötterna växer djupare. Vingårdarna har därmed nått sin jämvikt och vinrankorna bär bara så många druvor som de kan bära, vilket skapar optimalt uttag och friska druvor vid skörd. Christmann brinner för biologisk mångfald och ser till att vingårdarna blommar med välmående flora och ett rikt djurliv.
Christmanns gör toppviner med lång tradition och som vittnar om sitt ursprung. Att fånga den speciella smakupplevelsen på flaska som bara Pfalz, Mittelhaardt och vingårdarna runt Gimmeldingen och Königsbach kan producera. Många generationer har format vingården och fört vidare det som definierar verksamheten idag.