Ta tåget till vinet
Att tågsemestra är både klimatsmart och populärt. Det har vi tagit fasta på i denna lilla reseguide till några av de mest intressanta vinregionerna i Tyskland med möjlighet att göra stopp hos sju ledande vinmakare. Luta dig bekvämt tillbaka och enjoy – för nu rullar vi!
Med tåget från Stockholm tar det knappt ett dygn att nå de vinproducerande delarna av Tyskland. Från Malmö och Göteborg går det betydligt fortare. Hur du sedan tar dig runt är upp till dig, ibland går det bra att resa vidare med tåg, i andra fall är en hyrbil att föredra.
RHEINHESSEN
Weingut Gunderloch
Gunderloch grundades år 1890 och har sitt huvudsäte i byn Nackenheim knappt fem mil sydväst om Frankfurt. Vinhuset är vida känt för såväl sina smakrika torra viner som de enastående ädelsöta viner från den berömda vingården Rothenberg. Sedan 1996 är huset också ägare av vinegendomen Balbach i grannbyn Nierstein.
Läs mer om Weingut Gunderloch här.
Weinkellerei Hechtsheim
I hjärtat av Rheinhessen, i Mainz, ligger detta privatägda vinföretag där en modern och ung generation vinmakare tänjer på gränserna med en samtidig fot ordentligt nerkörd i anrika traditioner. År 2017 cyklade en ny generation tyska kvalitetsviner in för en modest prislapp under varumärket Hans Baer. Som symbol för blandningen av nytt och gammalt står just en cyklande björn, där den historiskt laddade björnen är länkad till huvudstaden Berlin.
Läs mer om Weinkellerei Hechtsheim här.
PFALZ
Weingut Christmann
I byn Gimmeldingen i Pfalz, norr om franska Alsace, har ägaren Steffen Christmann specialiserat sig främst på torra Rieslingviner och Spätburgunder, det tyska namnet på den blå druvan Pinot Noir. Vinodlingen sker biodynamiskt och vinerna chaptaliseras aldrig utan får jäsa långsamt vid låg temperatur med naturlig jäst. Resultatet är viner med utpräglad druvkaraktär och nyansrikedom. Besökare välkomnas med öppna armar.
Läs mer Weingut Christmann här.
Weingut Friedrich Becker
Längre söderut i Pfalz, på gränsen till Frankrike, huserar en av de stora pionjärerna inom tysk vinnäring. Platsen är byn Schweigen där ägorna och huset med en otrolig vinkällare har tillhört familjen Becker sedan nuvarande vinmakaren Fritz Becker Jr’s farfar restaurerade förstörda byggnader och vingårdar efter världskrigen. I dag anses Weingut Friedrich Becker vara den bästa producenten av Spätburgunder i Pfalz i nära klass med viner från Bourgogne.
Läs mer om Weingut Friedrich Becker här.
FRANKEN
Weingut Juliusspital
Med sina 180 hektar äger Juliusspital en av Tysklands största vinegendomar och betydande delar av distriktets yppersta vingårdar, exempelvis Würzburger Stein och Iphöfer Kronsberg. Juliusspital är en stiftelse grundad år 1576 av ärkebiskop Julius Echter von Mespelbrunn. Alla intjänade pengar återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.
Läs mer om Weingut Juliusspital här.
Maximin Grünhäus
Moseldalen må vara vacker på bild, men än vackrare i verkligheten. Och en av områdets verkligt anrika egendomar med rötter ända tillbaka till romartiden är Maximin Grünhäus. I slutet av 1800-talet tog den nuvarande ägarfamiljen von Schubert över. Den 30 hektar stora vingården är uppdelad i tre delar. Från de branta skiffersluttningarna odlas druvorna till fjäderlätta Rieslingviner med en oefterhärmlig elegans och smakintensitet.
Läs mer om Maxim Grünhäus här.
NAHE
Gut Hermannsberg
Sedan familjen Reidel köpte Gut Hermannsberg 2009 har den slumrande potentialen i denna från början kejserliga preussiska mönsteregendom återuppväckts. I dag produceras några av Tysklands främsta vita viner här. Odlingarna ligger i naturskönt på steniga, branta sluttningar och den ursprungliga ambitionen att etablera en förebild som skulle utveckla vinnäringen i området förvaltas mer än väl. Här kan du både äta, bo och handla förstklassiga viner.
Läs mer om Gut Hermannsberg här.
Resefakta
Nattåget mellan Stockholm-Köpenhamn tar cirka åtta timmar. Vidare från Köpenhamn-Hamburg tar det ytterligare cirka fem timmar. Från Hamburg väljer du sedan din önskade vindestination. Siktar du på Rhendalen eller Franken är det smidigt att ta tåget hela vägen, till Moseldalen kan du köra hyrbil eller ta dig med bussar och lokaltrafik på plats. En annan idé är att bila hela vägen från Sverige och göra det till en del av en längre semester. Längs vägen går det att göra flera härliga stopp – och fylla bagageutrymmet med vinflaskor!
Senast uppdaterad 2021-09-08. Med reservation för ändringar.