Smakklockor rött vin
Viner smakar och upplevs mycket olika beroende på en mängd faktorer såsom druva, klimat och vart ifrån det kommer. Därför har det skapats hjälpmedel som är till för oss att lättare kunna urskilja hur ett vin kan tänkas smaka. Smakklockorna för rött vin visar hur fyllighet, strävhet och fruktsyra uppfattas och är en fingervisning på hur du skulle kunna tänkas skilja på de olika vinerna när du skall göra dina val. Här hjälper dig att reda ut de olika uttrycken.
Strävhet
Tanniner i ett rött vin är det som ofta upplevs som strävhet. Stora mängder tanniner ger en torr och stram känsla i munnen. Tanniner känns ofta som en uttorkande känsla på tungan och insidan av kinderna, ungefär som att dricka starkt te. I röda viner känns tanniner ofta mycket tydligare än i vita viner och bidrar till vinets struktur och lagringspotential. Ett vin som anses mjukt har ett lågt värde medans ett stramt har minst 9 på skalan. Tanninerna kommer ifrån druvskalen och är tydliga i viner på cabernet sauvignon, syrah och malbec.
Fyllighet
Fylligheten hos ett rött vin indikerar dess kropp och kan jämföras med konsistensen av vätskan. Fyllighet är en indikation på konsistens och en känsla i munnen – ungefär hur mycket vätskan tycks vägas i munnen. En annan bekant jämförelse kan vara hur fyllig en grädde känns i munhålan jämfört med lättmjölk.
Om ett rött vin har minst 9 på fyllighetsklockan anses det som fylligt. Exempel på fylliga rödviner är Amarone och de flesta cabernetviner. Ett fylligt rött vin kan kännas rikt och kraftigt i munnen, vilket ofta är resultatet av lagring på fat som bidrar till texturen.
Fruktsyra
Fruktsyran i ett vitt vin är det som ofta upplevs som friskhet. Stora mängder fruktsyra ger en fräsch och ofta uppiggande känsla. Syran känns ofta längs sidorna av gommen som om att det drar bakåt under öronen. Tänk på en mildare känsla av att bita i citron. I röda viner känns fruktsyran ofta lite mindre än i vitt vin då den ofta får konkurrera med andra dominanta smaker.
’Det finns även söta röda viner som presenteras med smakklockorna sötma, fyllighet och fruktsyra – precis samma som för vitt vin. Detta kan ses på tex Lambrusco eller dessertviner.

Mjukt och Bärigt
Ung och saftig med balanserad syra. Här får du ett utsökt husvin och väldigt mycket för pengarna. Ifrån den lite mindre kända regionen Marche hämtar vi ett vin med mindre fyllighet och strävhet men lite mer syra och upplevs bärigt.

Kryddigt och Mustigt
Döpt efter den svala Mistralvinden som blåser från Alperna ned till Rhône-dalen kommer vinet som passar utmärkt till grytan. Här ett vin med en viss fyllighet och syra men mildare strävhet och beskrivs som kryddigt och mustigt.