Riktig cider – mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att ”redan de gamla romarna gjorde så” men i fallet med riktig cider är det faktiskt sant. Vi vet att romarna gjorde cider för ungefär 2000 år sedan och det finns dessutom spår av ännu tidigare cidersörplande i antiken.
Tillverkningsmetoden vid denna tid var enkel och gick ut på att äpplen lades i trätråg, som sedan krossades och lämnades att självjäsa.
Drycken blev en succé och spreds som en löpeld genom Europa och fick extra starkt fäste i Spanien, England och Frankrike. Än idag är det just dessa länder som både konsumerar och tillverkar mest cider. Under 1400-talet var cider vardagsdryck i Normandie och Bretagne och från 1500-talet finns texter bevarade där man kan läsa om olika typer av cider, deras specifika äppelblandningar och skillnader i färg och smak. Cider prisades även för sina medicinala effekter.
Idag har tillverkningsmetoderna för riktig cider förfinats rejält. Mogen frukt plockas, tvättas, sorteras för att sedan krossas eller malas under olika slags tryck. Fruktmassan lämnas i några timmar så att cellväggarna i skalet mjukas upp och drar ut tanniner och fina aromer. Äppelmusten blir därför en blandning av must som utvunnits under lågt tryck och pressmust utvunnen under högt tryck. För att de färska fruktaromerna ska bevaras på bästa sätt ska cidern sedan jäsas långsamt, kvalitetsproducenter låter cidern jäsa från några månader upp till över ett år.
De äpplen som används i cidertillverkning delas in i fyra kategorier: bittersöta, bittra, syrliga och bittersyrliga. Det syrliga äpplet ger friskhet, det bittra struktur och garvämnen och de söta mild smak och alkoholstyrka. Genom att blanda olika äppelsorter får man en balanserad och komplex smak. Det finns även cider som är gjord på en enda sorts äpplen och kallas därmed ”Single variety”.
Smaken är även resultatet av de unika förhållanden som råder i äppelträdgårdarna. Jordmån, geografi och väder och andra faktorer som påverkar frukten när den växer, som till exempel trädkronornas form, luftigheten mellan träden och solvinkel. Som ni förstår finns det många likheter mellan vin och cidertillverkning.
Vi vill slå ett slag för den riktiga cidern, som har få likheter med den läskliknande dryck vi vanligen tänker på. Blir du nyfiken på att prova rekommenderar vi Christian Drouin Cidre Bouché Brut de Normandie. Christian Drouin, var en passionerad calvadosentusiast som 1960 köpte en gård i hjärtat av Pays d’Auge, Normandie, med ambitionen att göra cider och calvados av högsta kvalité där inget lämnas åt slumpen. Idag drivs företaget av hans son och ambitionen är densamma.
Christian Drouin Cidre Bouché Brut de Normandie, Pris: 79 SEK, Art. nr: 82804
Fruktig, torr cider med tydlig smak av mogna äpplen och inslag av mandel, apelsinskal och kryddor.
Äpplena kommer från egna odlingar i Pays d’Auge. Totalt använder man 30 olika äppelsorter varav 70% är bittra med mkt tanniner, 20% söta och 10% syrliga.
Perfekt som sällskapsdryck samt till rätter av fisk, ljust kött och vegetariska rätter.