Öppna meny
17 december, 2021

Ostron – både till vardag och fest

Människan har i alla tider ätit ostron. Arkeologer har hittat rikligt med ostronskal i köksavfall från stenåldern och redan de gamla grekerna använde ostronskal som röstsedel vid val under antiken. Länge var det förbehållet överklassen men idag konsumerar allt fler ostron till vardags och under höst och vinter är de svenska ostronen som bäst.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Ostronen renar haven
Ostron hör till blötdjuren, molluskerna, och är ett slags musslor som bidrar till att minska övergödningen av våra hav. De suger in vatten som passerar gälarna för att där syresätta sig och samtidigt samla in plankton som näring för tillväxten. Det här gör att ostronen är bra på att filtrera vattnet och därmed renar haven.

Ostrea och Crassostrea
Fram till 1970- talet var ostrea-ostronen vanliga i Frankrike. Ibland kallas de också i folkmun Belon efter området i Bretagne där de växte rikligt innan en parasitinfektion slog ut merparten av det franska beståndet. Ostrea förekommer fortfarande i franska vatten, men är ett exklusivt ostron. I Sverige växer Ostrea på västkusten, från Varberg i söder till Strömstad i norr. Det växer naturligt på lätt sluttande sandbottnar i skyddade vikar på 3-8 meters djup, och kräver friskt vatten utan parasiter och en salthalt på minst 2,4 procent. Vattentemperaturen måste dessutom vara rätt. Bara vissa år är temperaturen tillräcklig för att ostronen ska föröka sig och det infaller ungefär vart femte år.

Crassostrea är idag det vanligaste ostronet i Frankrike och kallas också det japanska jätteostronet. Det upptäcktes på svenska västkusten 2006 och har därefter spridit sig längs kusten. Men den kalla vintern 2010 gick hårt åt de svenska ostronen och beståndet tunnades ut avsevärt.

Tillbehör
Det klassiska tillbehöret är citron, som du enkelt klämmer ut över ditt ostron. Helst ska ostronet dra ihop sig av citronsaften, då vet du att det lever. Andra alternativ är tabasco, chilisås eller rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök.

Dryck till ostron
Viktigast av allt är ju såklart frågan: Vad dricker man till? Ostronens umamismak är inte alltid vinvänligt men ett säkert vinval till dina ostron är ett torrt och friskt vitt. Prova till muscadet från Loire, torr riesling från Pfalz eller en torr champagne.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget