Öppna meny
11 april, 2022

Intimt på Bio & Bistro Capitol

Pandemin slog ner som en bomb våren 2020, precis när Alexander Holmqvist tillträdde som chefssommelier på Bio & Bistro Capitol. Men i stället för att enbart se motgångarna har teamet fått tid att utveckla nya koncept. Resultatet? En ännu intimare upplevelse.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

När Bio & Bistro Capitol slog upp dörrarna till en före detta biograf med anor från 1920-talet i Stockholm blev det en stor snackis. Året var 2018 och äntligen skulle stockholmarna och Vasastansborna kunna njuta av en bra film med ett glas vin och en bit mat – inne i salongen. Det blev snabbt känt att platsen var lika mycket en destination för bioupplevelsen som för utbudet av god mat och dryck. Två år senare, när sommeliern Alexander Holmqvist blev en del av teamet, blev det inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Jag kom från Hantverket som chefssommelier och flyttade till Bio & Bistro Capitol i början av 2020. På grund av coronapandemin dröjde det 1,5 år innan jag fick se verksamheten så som den är och borde vara, beskriver han.

Men i stället för att gräva ned sig under pandemins mörkaste dagar såg teamet den nya verkligheten som en möjlighet – nu kunde de testa vilka koncept de skulle vilja jobba med framöver. Förutom en dine in-upplevelse där middagsgäster sitter vid dukade bord inne i biografen med vita linneservetter, riktiga bestick och porslin, har bistron blivit ett lika självklart val för de som vill dricka vin och äta något till, med eller utan biobesök.

– Vi håller nu på att utveckla matsalen för att göra den ännu mer tillgänglig – hit ska du kunna komma för en två timmar lång middagssittning eller om du bara vill dela en flaska vin och en skål nötter med vänner. Alla är välkomna. Det ska vara ett socialt rum där drycken och maten kompletterar varandra, säger han.

Vilket är ditt främsta tips för att matcha mat och dryck?
– Våga testa! Visst finns det grundregler men var inte rädd för att ta ut svängarna. I jobbet gillar jag dock att matcha lika med lika; vit fisk med smörsås till en vit Bourgogne som möter såsen och där syran bryter igenom fetman, det kan aldrig gå fel.

Några spännande kombinationer du ser framåt?
– Vårens sparris, gärna på vit pizza, till en riesling samt sommarens jordgubbar och glass med Moscato d’Asti. Det är fan det godaste som finns hur klassiskt och trist det än må låta!

Något annat man inte får missa om man besöker er?
– Löjromspizzan till champagne eller råbiffen till ett supermineraligt rött vin från Etna.

Några druvor du tror extra mycket på framöver?
– De stora druvorna i Piemonte; nebbiolo och barbera. Barbera har ett intressant fruktdjup, med mycket syra naturligt i druvan vilket gör den väldigt användbar och lätt att tycka om. Nebbiolo är trendigt, men svårare, i och med att den är extremt tanninrik. Däremot görs det bra ung nebbiolo, vilket har gjort druvan än mer populär och tillgänglig. Jag hoppas även att dolcetto blir mer erkänd i och med att folk hittar till Piemonte där både barbera och nebbiolo börjar bli dyrt. Då är dolcetto ett mycket bra, gott och underskattat alternativ.

Vad häller du själv i vinglaset under 2022?
– Lätta men komplexa röda viner från Östeuropa. De är goda att dricka som de är, men också sjukt matvänliga med både struktur, frukt och generellt hög syra.

Alexander Holmqvist listar 6 trender inom dryck 2022

1. Lokalproducerad cider
– Vi är bra på hantverkscider i Sverige, och det finns många roliga exempel i södra delen av landet. Brutes kan nästan liknas vid naturvin, Fruktstereo gör himla roliga grejer med Sveriges bästa etiketter och produktnamn. Pomologik gör också jättebra cider!

2. Fatvin ligger i fatet
– Bra viner i en visserligen ful förpackning, men till otroliga priser! Vem tackar nej till den kombon? Möjligheten att köra bra viner till helt unika priser är extremt lockande både för mig som sommelier och för gästen.

3. Pet Nat fortsätter bubbla
– Allt bubbel är ju gott men Pet Nat kommer fortsatt växa tror jag, och kan sättas i kategorin med andra bubbel, men med en helt ny och spännande karaktär.

4. Boom för orangevin
– Förhoppningsvis blir 2022 året då orangeviner verkligen boomar. Det är en egen kategori med en otrolig smakbild som inte går att jämföra med andra viner. Orangevin har strukturen från rött vin och frukt samt fräschör från vitt vin. Det är väldigt gastronomiskt och tacksamt att matcha till mat. Prova till lättare kötträtter i stället för det klassiska röda.

5. Piemonte lockar
– Vi har haft vinkvällar med Alf Tumble och Petter Alexis Askegren där de har haft Piemonte som tema de senaste gångerna. Det finns ett stort intresse för just det området. Många som drack Ripasso och Amarone för 2–4 år sedan har hittat västerut och fått upp ögonen för nebbiolo och barbera. Kunskapen om vin har ökat och efterfrågan på mer komplexa viner och intressanta smakprofiler med den.

6. Svenska viner mognar
– Vi blir bättre och bättre på att göra vin i Sverige, framför allt mousserande, men även på den vita sidan hittar producenterna rätt då och då. Det faktum att vi blir mer medvetna i kombination med bättre kvalitet kommer resultera i ett bredare utbud. Förvisso ligger priserna rätt högt, vilket påverkar tillgängligheten, men även det kommer att utvecklas

Sväng förbi på ett besök
Om du har vägarna förbi Stockholm kan vi varmt rekommendera att smita in på Bio & Bistro Capitol för fantastisk mat, goda viner och en härlig stund i biomörkret!

Text: Jonna Dagliden Hunt Foto: Leonard Stenberg, Henrik Nyman & Alexander Holmqvist-Winge 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget