Allt ljus på Pfalz
Det tyska vindistriktet Pfalz är hyllat för fantastisk torr riesling och känt för mer än 800 års odling av spätburgunder (pinot noir). Här gör vi ett nedslag hos två av områdets ledande vinmakare – A. Christmann och Weingut Friedrich Becker. Båda specialister på sitt respektive vis där målmedvetet arbete ständigt lyfter vinernas kvalitet.
Pfalz är ett av Tysklands med dynamiska och spännande vinområden. Det stora distriktet rymmer några av landets mest respekterade vinproducenter, men också flera mindre kända vinhus som sakta, men säkert, kan skörda frukterna av sitt hårda arbete.
Pfalz ligger i sydvästra Tyskland väster om floden Rhen med Haardtbergen i ryggen. Rakt söderut byter dessa namn till Vogeserna, vilka är en del av franska Alsace. Regnskugga och lä från bergen ger Pfalz fler soltimmar och varmare klimat än i de flesta andra distrikt i landet. Detta skapar ypperliga förhållanden för att odla blå druvor som spätburgunder (pinot noir), medan sluttningarna mot öst i sin tur ger perfekt höjd och svalare förhållanden för riesling.
Riesling-specialister i Gimmeldingen
Pfalz delas upp i två distrikt eller så kallade bereich. Gränsen dem emellan går vid staden Neustadt och i nordligare Mittelhaardt – Deutsche Weinstrasse ligger de flesta av de mer namnkunniga vingårdarna. En av dessa är familjeegendomen Christmann, grundad 1845, i byn Gimmeldingen.
– Pfalz är den perfekta platsen för torr riesling. Här är det varmt nog för att ge vinerna kropp och bra struktur, men fortfarande tillräckligt svalt för att också ge dem elegans, frukt och en livlig syra, säger Steffen Christmann, som tog över vinhuset 1994 efter sin pappa.
Familjen Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar där all odling sker biodynamiskt. Det mesta av vingårdsarbetet sker för hand och syftet är att producera individuella och naturliga viner med uttryck av både terroir och druvsort. Endast druvans eget naturliga socker används. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur och vinerna utmärks av deras utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.
Christmanns vita viner har beskrivits som skolboksexempel på torr riesling, och med Steffens välutbildade och internationellt vinerfarna dotter Sophie Christmann med i teamet sedan några år tillbaka har vinhuset gått från klarhet till klarhet. Christmann Idig Riesling utsågs 2017 till Tysklands bästa riesling och förärades samma år plats 14 av världens 100 bästa viner enligt vinkritikern James Suckling. Hennes första årgång av spätburgunder utsågs även till årets nykomling vid German Red Wine Award.
– I början tänkte jag inte ens på vad det skulle innebära att ta över en så välkänd vingård som vår. För mig var det helt enkelt bara vingården där jag växte upp, säger hon.
Sophie Christmann har påverkat sin familj till nya steg i vinframställningsprocessen och anser att det är vad varje ny vinmakargeneration bör göra.
– Vi är riktiga riesling-specialister och i grund och botten är vi där vi vill vara, vi finjusterar bara små detaljer varje år. Med spätburgunder kan vi fortfarande göra större steg, och där har vi därför satt ett nytt fokus, fortsätter hon.
Bland världens bästa på pinot noir
Landskapet i södra Pfalz och Südliche Weinstrasse har kallats för Tysklands Toscana för sina böljande och mjuka kullar i anslutning till den djupa och skyddande skogen Pfälzerwald i väst. Här är inte den kvalitativa vintraditionen lika historiskt anrik som i vindistriktets nordligare delar, snarare har det förknippats med lägre kvalitet och produktion av bulkvin.
På senare tid har dock flera nyskapande producenter som Friedrich Becker, Bernhart, Krantz, Siegrist och Ökonomierat Rebholz fått erkännande och uppmärksamet för att göra riktigt bra vita viner och några av Tysklands allra bästa viner på spätburgunder, det vill säga pinot noir.
Vintips från A. Christmann
Weingut Friedrich Becker
Egendomen drivs av Fritz Becker junior i den lilla byn Schweigen, i södra delen av Pfalz, på gränsen mot norra Alsace i Frankrike. Precis som Steffen Christmann menar han att just det geografiska läget gör Pfalz till en unik vinodlingsregion.
– Mångsidigheten av jordtyper är en viktig del. Här i Schweigen längst söderut i Pfalz är vi välsignade med kalkstenjord som passar perfekt för pinot noir. Klimatet är också ultimat, så det är ingen slump att vår stad har mer än 800 års historia av pinot-odlande, säger han.
Becker har lyfts fram som en av de stora pionjärerna inom tysk vinnäring. Han är dock ingen nybörjare i branschen; familjen har odlat vin i Pfalz i generationer. Ägorna och huset med tillhörande källare har funnits i deras händer under lång tid och har en fascinerande historia där bland annat två världskrig har förändrat gränserna mot Frankrike.
– Att vi odlar cirka 80 procent av våra druvor på vad som idag är fransk Alsacejord, och får producera tyska Pfalz-viner av det, är ganska unikt. Detta beror naturligtvis på Alsace oroliga historia med både tyskt och franskt styre, berättar Fritz Becker junior.
Han vill närma sig de allra bästa vinmakarna i Bourgogne och genom att skörda tidigare, med noggrannare selektering och ett rigoröst arbete i vingårdarna har han och hans team lyckats få vinerna att lyfta sig ytterligare. Men än är Fritz Becker junior inte nöjd.
– Vi har kanske nått 25 procent av vår totala potential och vi betraktar oss fortfarande som nybörjare när det gäller just pinot noir. Målet är att försöka bli bättre och bättre, år efter år, hela vägen från våra instegsviner till våra Grand Crus, säger han.