10 svenska vingårdar att upptäcka
Vem behöver Toscana, Provence eller Champagne, när vi har vinrankorna runt knuten? Vi listar några av södra Sveriges mest spännande vingårdar just nu!
Att det kalla landet i norr skulle bli ett vinland att räkna med var svårt att förstå bara för ett par årtionden tillbaka. Men med cirka 35 yrkesodlare och ytterligare 150 på hobbynivå har Sverige, med Skåne i spetsen, seglat upp som ett av Europas nyaste vinodlingsområden och potentialen inom svensk vinturism beräknas vara enorm. Vilken svensk vingård besöker du först?
10 vingårdar i södra Sverige
ÖLAND
Wannborga, Övra Wannborga
Denna gamla mjölkgård norr om Borgholm rymmer vineri, vinkällare, mikrobränneri och restaurang med inspiration från det svenska och asiatiska köket på menyn. Ett stenkast från vingården finns boende för semesterfirare som vill uppleva hantverket på nära håll i en lantlig öländsk idyll. Odlingarna består av ett 10-tal druvsorter anpassade för ett kallare klimat, vilka ger vitt, rött, rosé och sherryliknande starkvin. På spritsidan produceras vodka, brandy och gin.
GOTLAND
Gute Vingård, Hablingbo
Som en av landets första kommersiella vingårdar har Gute skapat sitt eget vinlandskap på södra Gotland, med över 1 600 stockar solaris, phoenix och rondo. I december 2021 var det världspremiär för gårdens första mousserande vin, Gutevin Wisby Mousserande, från skörden 2020 i en upplaga om 900 flaskor. Planera in en guidad tur på vingården, boka rum på det familjära gårdshotellet och missa inte heller utbudet i restaurangen och vinbaren.
BLEKINGE
Vingården Stora Boråkra, Stora Boråkra
Med södersluttning på bra jordbruksmark, nära vatten, har den pampiga gården Stora Boråkra norr om Karlskrona lyckats bevara och utveckla de första vinstockarna som planterades under 2009. Nu har vingården vuxit till att bli Blekinges största och bland de större i Sverige med sina 4 000 stockar, merparten solaris, som ger vitt, rosé, mousserande, svensk grappa samt verjus – alkoholfri juice från grönskördade omogna solarisdruvor, perfekt i matlagning. Boka en visning och/eller vinprovning och mat om så önskar, eller anmäl intresse att delta i skörden!
SKÅNE
Arilds Vingård, Nyhamnsläge
Med sina 20 hektar på bedårande vackra Kullahalvön, är det kanske inte så konstigt att Sveriges största vingård beskriver sig som ”lite som att vara i Toscana fast i Skåne”. Här produceras vita, röda, mousserande och söta viner samt olika sorters glögg. Checka in på hotellet, besök gårdens restaurang eller satsa på den ultimata upplevelsen och bo i glampingtält mitt bland vinrankorna.
Frillestads Vingård, Påarp
Strax öster om Helsingborg hittar du denna ambitiösa och innovativa gård som odlar druvorna solaris, johanniter, bolero, rondo och cabaret noir, vilka blir till vitt, rött och även ett orangevin vid namn Peacock. Det passionerade vinmakarparet Brita och Anders Norberg satsar stort på ekologiskt inriktad odling där de 1 100 vinstockarna får växa helt giftfritt och enbart gödslas med naturgödsel. Samla ihop vänner och familj till en vinprovning för det mindre sällskapet!
Vingården i Klagshamn, Klagshamn
De är flitigt omskrivna för att ha skapat ”Sveriges bästa vingård” – vinduon Murre Sofrakis och Lena Jörgensen. Extra spännande är vinmakaren Jesper Friberg och de naturviner han framställer på gården efter en helt egen filosofi. Hans debutskörd gav det röda kolsyrejästa vinet Urskog och pet nat-vinet Strandäng, vilka snabbt sålde slut vid lansering.
Kullabergs Vingård, Nyhamnsläge
Denna vingård vid foten av Kullaberg är lovordad av konnässörer och flerfaldigt prisad bland annat världens största vintävling AWC. Det maritima klimatet och de långa ljusa kvällarna gör det möjligt att odla över 30 olika druvsorter av hög kvalitet med hållbara jordbruksmetoder. Förutom vitt vin, däribland prestigevinet Immelen, produceras rött, rosé och orange vin samt mousserande Josefinelust i vitt och rosa utförande enligt Méthode Cape Kulla, men även torr äppelcider och ädeldestillat av såväl druvrester som andra frukter och bär. Missa inte den egna vinbar Skänken och häng med på en rundtur i vingården med efterföljande provsmakning.
Åhus Vingård, Åhus
Från tobaksplantor på 1900-talet, till 3 000 vinrankor – Åhus vingård har en rik historia präglad av gemenskap. Vingården sköts nämligen till stor del av cirka 140 personer som abonnenter på 71 vinrader i närheten av Hanöbuktens långa vita sandstrand. Väntelistan på att få bli sin egen vinbonde är lång, men så behöver du inte flytta till Provence för att förverkliga den, bara ha lite tålamod. Druvorna solaris, phoenix, rondo och léon millot ger vitt, rött och rosé. När vinskörden är klar för året är det dags att göra Åhus Guld – en iscider av äpplen från grannbyn Härnestad. Vägg i vägg med Åhus Vingård ligger restaurang Rökeriet med alla deras viner på menyn.
HALLAND
Ästad Vingård, Tvååker
”En liten bit av Kalifornien”. Så beskrivs Ästad Vingård, en fulländad besöksdestination komplett med superlyxigt hotell, Sinnenas Spa, restaurang Logen med hemma-hos-känsla och enstjärniga restaurang Äng med skandinavisk avsmakningsmeny. De ekologiska odlingarna är hem för 30 000 stockar fördelade på en inlandsodling och en kustodling. Vid den senare experimenteras det med chardonnay och pinot noir, i övrigt dominerar solaris, vilken blir till mousserande vin enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska i minst 18 månader.
Särtshöga Vingård, Halland
En av världens nordligaste vingårdar ligger på östgötaslätten med utsikt över vackra Omberg, precis intill Vättern. Fokus ligger på mousserande viner och ambitionen är hög då målet är att producera världens bästa mousserande vin på den gröna, aromatiska druvan solaris. Arbetet med de 8 000 stockarna i vingården sker enligt en regenerativ filosofi och årsproduktionen ligger på ungefär 4 000 vinflaskor. Här finns också ett litet gårdshotell och restaurang att landa i.